Povratak

Crne točkice, gnojni prištić i krasta na bradi mačke | Superficijalni folikulitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam mačku staru godinu dana, nađen na ulici, cijepljen protiv parazita i svega toga. Na bradi mu se napravila kao nekakva krasta, koju kad sam maknula, počeo je gnoj ici van. To sam mu istisnula i dezinficirala, na tom djelu u krug nije imao uopće dlake. Povuklo mu se to sve i dlaka mu je narasla. Nakon pr tjedna skužila sam da na drugoj strani brade ima kao neke crne točkice, ali mislila sam da mu je to zmazano kako voli glavu svugdje gurnuti. I par dana nakon toga mu se napravila krasta i opet okolo toga nije bilo dlake, ali ovaj put nije bilo gnoja, opet sam mu maknula krastu počistila dezinficirala i pored toga je bio kao prišt gnojni. I to sam mu istisnula i počistila. Imate li možda kakvu ideju što bi to moglo biti? Nadam se da sam Vam dobro objasnila. Hvala unaprijed. Marija

O: Po opisanim simptomima moguće je da se radi superficijalnom folikulitisu prouzročenom infekcijom beta hemolitičkim streptokokom. Dok se kod mladih životinja (mačića) ovo stanje javlja radi umakanja njuške u toplo mlijeko, pa se time radi maceracije kože stvara predilekciono područje za razvitak bakterija, kod odraslih maca se javlja radi hormonalnih faktora, seboreje, demodikoze, alergije.
 
Pri liječenju potrebno je svaki pojedini folikul isprazniti, a cijelo područje dezinficirati nekim dezinficijensom otopljenim u alkoholu (betadin), kako bi sam alkohol "uvukao" dezinficijens  u unutrašnjost folikula. Regresiju promjena značajno ubrzava primjena vitamina A.
 
No, ukoliko uzročnici gnojnog folikulitisa prijeđu granicu dlačnog folikula i prodru u njegovu okolinu, tada se u koži razvija infiltrat veličine graškova zrna s vidljivim žutim središtem koje sačinjavaju gnoj i nekrotično tkivo. No, nije posve ograničen od okoline, već se upalne promjene šire dalje (kako ste i opisali). Obično je ova promjena dosta bolna te ju prate često i promjene općeg stanja, najčešće s povišenom tjelesnom temperaturom, povećanim područnim limfnim čvorovima te odgovarajućim promjenama u bijeloj krvnoj slici (prilikom nalaza kod vađenja krvi). U početku je tvrdo opore konzistencije, kasnije postaje mekan. Tad ga se pritiskom (radije resekcijom u ambulanti) može evakuirati. Liječenje se provodi dugotrajnim visokim dozama antibiotika, ali oni sami nisu dostatni; uvijek je potrebna evakuacija sadržaja furunkula u pogodnom trenutku.
 
Smatram da je u redu sve što ste do sada radili, jedino (ukoliko niste) za dezinfekciju probajte nabaviti betadin ili rivanol (dostupan u bilo kojoj veterinarskoj ambulanti). Ne bi bilo loše mačku odvesti veterinaru, izvaditi krv da se vidi krvna slika te već prema potrebi liječiti antibioticima ukoliko bi problem perzistirao ili se ponavljao.
 
Diferencijalno dijagnostički u obzir također dolaze i šuga i mikrosporoza, što bi se trebalo dokazati pregledom kod Vašeg veterinara.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr